Thursday 20 February 2014

Kek pisang lagi + resepi baked chicken yang best

Buat kek pisang lagi, tapi kali ni guna resepi lain. Saje cuba-cuba resepi banana muffin dari buku little cakes from the whimsical bakehouse. Banyak sangat stok pisang dalam fridge sebab my little girl pantang nampak pisang kat kedai, mesti suruh beli eventhough stok kat rumah masih berbaki.


Separuh adunan ditabur crushed walnuts, yang separuh lagi sprinkled with chocolate chips.


Ok, ni nak share resepi baked chicken yang sangat sedap. Resepi diadaptasi dari resepi everyday crispy chicken with sweet tomatoes from Jamie's Dinners cookbook. Memang kalau pokok sweet basil yang ditanam dalam pasu di balkoni rumah dah tinggi sikit je mesti teringin nak masak ayam ni.


Kat atas ni gambar sebelum dibakar dalam oven.

Resepi ni simple sangat. Ayam yang telah dibersihkan digaul bersama olive oil, garam dan serbuk lada hitam. Pastu campur daun-daun sweet basil dan baby tomatoes (kalau ada banyak variety tomato lagi best). Then masukkan 1 - 2 bulb of garlic, broken up into cloves tapi x perlu buang kulit. Gaul rata then bakar dalam oven pada suhu 175 degree celcius selama 50 minit atau sehingga ayam masak.

* Sambil taip resepi ayam ni sambil terliur teringat rasa ayam and garlic tu..this weekend kena repeat this recipe la nampaknya.


No comments:

Post a Comment