Friday, 5 September 2014

Masak lemak ikan siakap (resepi tak pedas untuk anak-anak)

When I was young, my mom ajar masak lemak guna cili padi. Tumbuk cili padi dan kunyit hidup, then masuk dalam periuk sekali dengan santan baru buka api dan masak.

Jadi sampai ke besar memamg macam tu la cara Shas masak lemak. Disebabkan pedas, anak-anak Shas tak nak makan masak lemak. So, every time masak lemak kena la masak lauk lain untuk diorang.

Then one day, kitorang makan lunch kat area Kampung Baru. Masa ambil lauk, ambil sekali ketam masak lemak sebab yang ni memang lauk favorite. Bila makan, eh, tak pedas pun lemak ni and the kids pun suka pulak makan.

Terus berazam nak try buat lemak yang tak pedas. Sekarang masak lemak ni dah jadi favorite Faiz. Kalau tanya dia nak lauk apa hari ni, mesti dia jawab lauk lemak. Takkan hari-hari nak masak lemak kan?

Ni cara Shas buat masak lemak yang tak pedas:

Bahan-bahan:
1 biji cili merah
1 biji bawang besar
Kunyit hidup
Minyak untuk menumis
200 ml santan
Air
Isi ikan siakap
Garam secukup rasa


Kisar cili merah, bawang besar dan kunyit hidup. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan yang dikisar tadi. Kacau dan biarkan sehingga layu. Kemudian, masukkan santan dan air (jumlah air bergantung kepada kepekatan kuah yang dikehendaki).

Apabila kuah sudah mendidih, masukkan isi ikan siakap. Biar sehingga ikan masak dan perasakan dengan garam.


* kalau x nak letak ikan boleh je letak ayam @ telur.


4 comments:

  1. Lama tak masak lemak cili api.
    Terliur tengok yang Shaz masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Every other week mesti ada sekali masak lauk lemak sebab the kids suka makan.

      Delete
  2. blh try jgk cara baru mcm ni...tq shas

    ReplyDelete