Monday, 14 July 2014

Resepi kari kambing

Ni antara menu favourite ramadhan tahun ni. Sebelum ni sebenarnya tak pernah pun buat kari kambing, tapi sejak makan kari kambing sewaktu ke Kelantan pada cuti sekolah yang lepas, balik KL terus rasa nak buat kari kambing.

Shas dah buat yang pakai santan dan dah juga buat yang pakai susu cair, and I prefer the one yang pakai santan. Tapi kalau takde santan and nak pakai susu cair pun boleh je sebab rasa dia tak lari jauh mana pun. Dua-dua pun sedap jugak.


Bahan-bahannya:
Bawang merah (2 biji), bawang putih (4 ulas) dan halia (dalam 5 cm) yang dikisar
1 kg lamb shoulders - dibuang lemak dan dipotong kecil
Minyak masak
3 - 4 sudu serbuk kari daging adabi
Daun kari (lebih kurang 3 atau 4 tangkai)
Kentang - 2 hingga 4 biji - dipotong
Santan (lebih kurang separuh kotak) atau susu cair (lebih kurang separuh tin)
Limau kasturi (dalam 3 atau 4 biji)
Air untuk lebihkan kuah
Garam

Perapkan daging kambing yang telah dibersihkan dengan separuh bahan yang telah dikisar tadi.

Panaskan minyak. Masukkan baki bahan yang telah dikisar tadi. Apabila agak layu, masukkan daun kari diikuti dengan serbuk kari.

Kemudian, masukkan daging kambing yang telah diperap, diikuti dengan kentang. Biar atas api agak lama sedikit sebelum dimasukkan air.

Kecilkan api dan tutup periuk/kuali dan biarkan daging empuk dan kentang masak. Masukkan santan atau susu cair (agak-agak la banyak dia based on warna kari tadi) dan masukkan perahan limau kasturi. Perasakan dengan garam. 


2 comments:

  1. Ada yang suka pakai fresh milk or susu cair.
    But I still prefer letak santan sebab dari kecik dibiasakan dengan santan hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same here, tapi skrg banyak yg suka letak susu cair instead.

      I personally prefer santan kalau buat masak kari, lemak, etc.

      Delete