Setiap kali pergi pasar mesti nak beli terung. Memang sayur ni merupakan salah satu sayur kegemaran, cuma terung ni banyak menyerap minyak jadi tak boleh nak masak selalu.
Selain dimasukkan ke dalam kari atau dibuat sambal, Shas juga suka terung yang digoreng bersama ikan bilis.
Resepi ni senang je, asalkan ikan bilis tu garing mesti sedap makan dengan nasi panas. Ni Shas kongsikan resepi terung goreng:
Potong terung dan goreng dengan sedikit minyak, ketepikan. Goreng ikan bilis sehingga garing dan ketepikan.
Panaskan sedikit minyak, masukkan bawang merah yang telah dihiris nipis, kemudian masukkan cili merah atau cili padi. Agak-agak bila bawang merah dah layu, campurkan sedikit serbuk pati ayam, masukkan terung dan ikan bilis, gaul rata dan sedia dihidang.
Simple and delicious.
ReplyDeleteEspecially kalau homegrown terung tak perlu masak yang complicated sangat.
Agreed. Tapi Shas belum ada luck lagi dengan homegrown eggplant.
Delete