Tuesday 22 July 2014

Murtabak kentang

Ni sambungan daripada blog entry semalam. Inti kentang yang Shas buat karipap earlier ada lebih, jadi bolehlah buat murtabak kentang yang dah lama tak buat ni.

Murtabak dan karipap kentang

Sumber resepi dapat daripada my mum. Dulu waktu kecil memang kalau my mum buat karipap kena banyak, tu pun cepat je habis sebab yang makannya ramai. Dan kalau ada extra intinya memang murtabak ni la yang selalu my mum buat.

Sedap and super simple. Sekali-sekala dapat makan yang macam ni memang menyelerakan.

Resepi murtabak kentang:
Bahan-bahan:
Inti karipap
Telur
Kulit popiah
Minyak untuk menggoreng

Pecahkan telur. Campurkan inti karipap ke dalam telur dan kacau (agak-agak la banyaknya supaya tak cair sangat). Letakkan dalam 2 @ 3 sudu besar ke dalam kulit popiah dan lipat. Goreng dengan sedikit minyak sehingga masak.

Kuih muih for iftar - semua homemade

Ni buat untuk iftar semalam. Goreng juga karipap yang buat the other day sebab Faiz nak makan dan ada juga agar-agar santan yang Shas buat semalam (resepi dari sini).

Terung goreng ikan bilis dan masak lemak ikan siakap

Untuk lauk, Shas masak lemak ikan siakap (nanti Shas share resepi masak lemak ni ok - favourite anak-anak sebab lemak ni tak pedas) dan goreng terung dengan ikan bilis (resepi dari sini).


No comments:

Post a Comment