Monday 24 February 2014

Kari ikan merah

Hari tu beli seekor ikan merah kat pasar. Bahagian isi ikan dah buat masak sup. Ni standard la, asal ikan merah je mesti nak masak sup.

So, yang tinggal bahagian kepala dan ekor ikan. Nak buat masak sup jugak macam tak sesuai. So, decided untuk masak kari ikan.



Resepi macam kat bawah ni:

Minyak untuk menumis
2 sudu besar cili boh/kisar
2 sudu besar bawang, bawang putih dan halia yang telah dikisar
1 sudu besar halba campur
Sedikit daun kari
2 - 3 sudu besar serbuk kari ikan, bancuh dengan air suam
1 - 2 sudu besar asam jawa diramas dengan air suam
100 ml santan
Cili hijau atau merah, dipatah 2
Baby tomato, dipotong dua
Bendi dibuang tangkai
Ikan
Garam secukup rasa


Panaskan minyak. Tumis cili boh, diikuti dengan campuran bawang, bawang putih dan halia yang telah dikisar. Tambahkan halba campur dan daun kari. Tumis sehingga warna tumisan agak keperangan.

Masukkan bancuhan serbuk kari dan terus menumis sehingga rempah agak garing / pecah minyak. Kemudian masukkan air asam jawa diikuti dengan santan. Boleh tambah air untuk lebihkan kuah.

Apabila sudah mendidih, masukkan cili, tomato dan bendi, diikuti dengan ikan merah. Sesuaikan rasa dengan menambah garam.

Kari ikan ni masak tengah hari tadi for lunch, pair kan dengan terung dan ikan bilis goreng. Sedap, makan bertambah-tambah. Anak-anak pon suka.







No comments:

Post a Comment