Wednesday, 27 July 2011

Agar-agar mangga

Dah lama teringin nak cuba buat agar-agar. Rasanya dah lama sangat x buat agar-agar ni. Dulu masa kecil2 selalu la juga tolong mama buat agar2 santan. But that was years ago. Sejak dah besar nih, memang x pernah buat agar2 rasanya.

Memang ada stok 1 paket agar2 kat rumah, sebab niat memang nak cuba buat. Hari ni baru berkesempatan nak buat. Resepi pun main agak2 je.

Hasilnya....



Ni resepi agar-agar mangga yang saya buat:

1 paket agar2
4 biji buah mangga
Air
6 sudu besar gula pasir, atau secukup rasa


Cara-caranya:

  • Potong buah mangga (dalam 3 biji) dan blend (boleh campur air)
  • Kemudian, tapis mangga yang di blend tadi - sukat hasilnya (saya dapat dalam 350 ml)
  • Rebus 1 paket agar2 dengan air (air campur air mangga mestilah dalam 1300 ml, sebab air mangga tadi saya dapat dalam 350 ml, rebus agar2 dengan 950 ml air)
  • Bila agar2 dah hancur, masukkan air mangga tadi dan campur lebih kurang 6 sudu gula, atau secukup rasa - kena buat manis sikit, kalau tak agar2 akan tawar bila dah sejuk
  • Bila semua gula dah larut, dan campuran agar2 dah hampir mendidih, tutup api
  • Potong dadu baki mangga tadi (1 biji) dan letak dalam bekas/acuan agar2 (saya pakai 6 biji gelas)
  • Tuang campuran agar2 dalam acuan, dan biar sejuk. Bila dah agak suam, bolehlah disimpan di dalam peti sejuk
Mangga yang dipotong dadu
Tuang campuran agar2 kedalam gelas
Letak dalam peti sejuk lebih kurang 1 hingga 2 jam, dah siap! 

*Update  - cara buat agar-agar berbeza-beza, bergantung kepada jenis agar-agar yang dibeli. Konsep untuk buat agar-agar ni sama, tapi, untuk banyak air dan gula, ikut arahan seperti yang tertera pada pek agar-agar.


No comments:

Post a Comment