Sunday, 11 January 2015

Resepi ketam daun kari

Assalamualaikum.

Dah 11 hb baru nak tulis first post for this year. Busy sangat.

Nuha dah pun start sekolah. Its been 5 days and so far so good. She seems to love going to school, alhamdulillah. First day hantar sekolah je kami tunggu dalam sejam dua, lepas tu x tunggu dah. Nampak dia ok je so tak la risau.

Esok abang dan Faiz pulak start sekolah. X tau la macam mana kelam kabut ke tak nak hantar dan ambil 3 orang anak sekolah ni.

Ok, back to the topic. This month je dah dua kali masak resepi ni. Sedap, lagi lagi kalau makan dengan nasi panas panas.


Ketam
Garam & serbuk kunyit
minyak untuk menggoreng

Bawang besar, bawang putih dan halia - dikisar
Cili boh - 3 sudu besar
1 sudu besar serbuk kari
3 - 4 tangkai daun kari
Sos cili - 3 sudu besar
Kicap - 2 sudu besar
Sedikit gula & air

Gaul ketam dengan garam dan kunyit dan goreng dalam minyak dalam. Ketepikan.

Gunakan sedikit minyak yg tadi digunakan untuk menggoreng ketam untuk menumis bahan yg dikisar. Masukkan juga cili boh dan biar atas api sehingga cili agak garing. Masukkan serbuk kari dan daun kari, diikuti dengan sos cili & kicap. Tambah air jika mahukan lebih kuah dan sesuaikan rasa dengan menambah sedikit gula.

Masukkan ketam yang telah digoreng tadi dan lauk telah sedia untuk dihidang.

I hope that you will enjoy this recipe as much as we do!



2 comments:

  1. Terliur-liur teringat pula dok asyik makan ketam masa balik kampung baru-baru ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg kat your kampung lagi best Diana sebab ketam besar besar dan harga pun ok.

      Dulu Shas selalu masak lemak ketam dengan nenas, tapi skrg mcm ni dah jadi menu favourite kalau ada ketam.

      Delete